top of page

החיים שמאחורי המצלמה. הסיפור המדהים של הצלם היהודי

 

בתחילת 2023 בחסות של הארגון "צהר לשורשים" תיפתח בארץ תערוכה חדשה מסוגה. הצופים ייהנו ממגוון יצירותיו של הצלם טוביה יופה, יליד יאנובה שבליטא. בנוסף לצילומים הייחודיים שקנו אחיזה בעולם הרחב, באי התערוכה ייחשפו אל תולדותיה של משפחה יהודית מרתקת.

לפני מלחמת העולם הראשונה פעל בעיר יאנובה סטודיו לצילום "יופה את אפשטיין". ב-1918 טוביה יופה ייסד סטודיו חדש בשם UNION ששכן בר’ פְּלֶנְטוֹ (שוסיינאיה). מאוחר יותר העסק העתיק את מקומו לבניין מס’ 17 ברח’ ירונימאס ראליס. כתובת זו הפכה לשם דבר בתולדות הצילום של יאנובה. אל הסטודיו נהרו לא רק תושבי העיר, אלא אנשי הכפרים הסמוכים ותיירים. 

 

במרוצת השנים מכך התמונות שצולמו ב-UNION, הגיעו אל כל קצוות תבל. חיילי צבא ליטא ששירתו בכפר גאיז’ונאי, היו פוקדים את הצלם בעל המוניטין ומפיצים את התמונות של עצמם ברחבי המדינה. תושבי יאנובה היו שולחים את התמונות לקרוביהם בחו"ל. תמונות שהודפסו ב-UNION ניתן למצוא בארה"ב, ישראל, דרא"פ ומדינות נוספות.

 

בשנת 1941 במהלך מלחמת העולם השנייה ספגה העיר יאנובה הריסות רבות. בייחוד פגעו השריפות בחלק של העיר שבו שכן הסטודיו של טוביה.

 

הצלם טוביה יופה נולד בשנת 1898 לזלדה וברל יופה, תושבי יאנובה. לאחר נישואיו לבריינה סנדלר, נולדו לזוג ארבעה ילדים: מירה (מרים), יעקב, חנה ובתיה. בבעלותו של יופה היה לא רק הסטודיו לצילום, אלא קולנוע בעל אותו שם שזכה לפופולריות רבה בקרב המקומיים. 

 

ב-1941 שני המבנים נשרפו כליל. באותה שנה, לאחר שהצלם ובני ביתו ניסו ללא הצלחה לברוח מהמדינה שסועת המלחמה, המשפחה הועברה לגטו קובנה ברובע ויליאמפולה. אימה של בריינה וקרובים אחרים מצאו שם את מותם. טוביה, אשתו וילדיו הצליחו לברוח ברגע האחרון, לפני שהנאצים חיסלו את הגטו.

 

לאחר המלחמה המשפחה השתקעה בקובנו וטוביה חזר לעסוק בתחום הצילום. ב-1949 בני הזוג יופה וצאצאיהם הוגלו לסיביר על ידי שלטונות ברית המועצות. טוביה הואשם בהחזקת רכוש פרטי בליטא העצמאית - הסטודיו והקולנוע עם עובדים שכירים.

 

בסיביר המשפחה נאלצה להתמודד עם תנאי אקלים קשים ולשקם את עצמה מחדש. למזלו של טוביה, היה מחסור בצלמים, והוא קיבל עבודה. שוב ושוב הצלם מיאנובה הפיק אינספור תמונות שהופצו ברחבי העולם.

 

בשנת 1958, לקראת סוף תקופת ההגליה, ביקש הצלם לשוב ליאנובה, אלא שהשלטונות השיבו את פניו ריקם. טוביה יופה נפטר ב-1971 ונטמן בבית העלמין של אירקוטסק. 

 

שאר בני משפחתו הצליחו לעלות ארצה ובפעם המי-יודע-כמה לפתוח דף חדש. בנותיו של טוביה חנה ובתיה התחתנו עם האחים שמואל וזלי לוסוס. בתיה וזלי מתגוררים בירושלים עד עצם היום הזה. המשפחה גדלה, וכל חמשת הדורות הקיימים יוצאים מדי פעם לטיולי שורשים בליטא, מולדת האבות ומולדתו של סבא רבא טוביה. צילומים מעשי ידיו ממשיכים לנוע ברחבי העולם ולקרב אותנו אל ההיסטוריה והשורשים שלנו.

 

הודות לארגון "צהר לשורשים" נחשפו הרבה פרטים חדשים מחייו של טוביה שהבשילו לכדי התערוכה החדשה שתיפתח בפברואר 2023. במהלך חודש מרץ תוצג התערוכה במשרדי "צהר לשורשים" בירושלים, רח' כנפי נשרים 13. הכניסה ללא תשלום. לפרטים ולתאום ביקור : 026242206 , https://www.shorashimcenter.org.il/ 


 

ארגון "צהר לשורשים" מסייע להוכיח את היהדות בבתי הדין הרבניים. הוכחה זאת נדרשת בעיקר לפני נישואין. אנו נסייע לעבור תהליך של בירור יהדות החל מסיוע בהשגת מסמכים וכלה בליווי עד בית הדין. השירות ניתן חינם ללא תמורה

 

bottom of page